Киш с прошуто, аспержи и рикота
Рецепта от: Лука Чиано
Основата на този киш е от хрупкаво бутер тесто, а пълнежът е богат - сотиран лук, аспержи и шунка, залети със смес от яйца и сметана. Не пропускайте това кулинарно удоволствие!
Продукти
- 100 г прошуто кото
- 2 с.л. зехтин Екстра върджин
- 1 малка глава червен лук
- 1 скилидка чесън
- 1 връзка аспержи
- 3 яйца
- 100 мл сметана
- 30 мл прясно мляко
- 30 г пармезан
- сол и черен пипер
- 20 г безсолно масло
- 275 г бутер тесто
- 100 г рикота
- 1 г шафран
- 10 листа босилек
Начин на приготвяне:
- 1. Загрейте тиган с малко зехтин в него и сотирайте нарязания на тънки полумесеци лук и нарязания на ситно чесън, до златисто.
- 2. Изрежете твърдите долни краища на аспержите. Отрежете връхчетата на аспержите (5-6 см). Разрежете ги на две, по дължина и ги отделете. Стъблата нарежете на ситно. Добавете ги при лука и чесъна за 2 минути. Добавете и връхчетата аспержи и гответе още минута. Овкусете със сол и черен пипер и оставете настрани.
- 3. В купа разбийте яйцата и добавете сметаната и прясното мляко. Разбийте отново и добавете шафрана. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
- 4. Нарежете шунката на малки кубчета.
- 5. Загрейте фурната на 220 градуса. Намажете с масло дъното и стените на керамична форма (диаметър 18-20 см). Постелете бутер тестото по дъното и стените, като притиснете добре. Изрежете излишното тесто, извън формата. Изсипете сместа с лука и аспержи върху тестото и я разпределете равномерно. Върху лука и аспержите разпръснете кубчетата шунка. Накрая изсипете сместа с яйца равномерно върху пълнежа. Поръсете с рикота и настърган пармезан. Поръсете с няколко нишки шафран и струйка зехтин. Печете 18-20 минути.
- 6. Поръсете топлия киш с листенца босилек и зехтин.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Корона с шунка и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Солени мъфини
Рецепти Марк Мориарти
Киш "Лорен"
Рецепти Рудолф ван Веен
Рибни кексчета
Рецепти Мери Бери
Скромен пай със зеленчуци и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Гюзлеме с картофи и спанак
Рецепти Уорън Мендес
Руло с наденица
Рецепти Стоян и Лора
Топли палачинки с плънка от гъби
Рецепти Марк Мориарти
Бутерки със сушени домати, маслини и каперси
Рецепти Лука Чиано
Тарт с карамелизиран лук, домати и аншоа