Основата на този киш е от хрупкаво бутер тесто, а пълнежът е богат - сотиран лук, аспержи и шунка, залети със смес от яйца и сметана. Не пропускайте това кулинарно удоволствие!

Продукти

  • 100 г прошуто кото
  • 2 с.л. зехтин Екстра върджин
  • 1 малка глава червен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 връзка аспержи
  • 3 яйца
  • 100 мл сметана
  • 30 мл прясно мляко
  • 30 г пармезан
  • сол и черен пипер
  • 20 г безсолно масло
  • 275 г бутер тесто
  • 100 г рикота
  • 1 г шафран
  • 10 листа босилек

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте тиган с малко зехтин в него и сотирайте нарязания на тънки полумесеци лук и нарязания на ситно чесън, до златисто.
  • 2. Изрежете твърдите долни краища на аспержите. Отрежете връхчетата на аспержите (5-6 см). Разрежете ги на две, по дължина и ги отделете. Стъблата нарежете на ситно. Добавете ги при лука и чесъна за 2 минути. Добавете и връхчетата аспержи и гответе още минута. Овкусете със сол и черен пипер и оставете настрани.
  • 3. В купа разбийте яйцата и добавете сметаната и прясното мляко. Разбийте отново и добавете шафрана. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
  • 4. Нарежете шунката на малки кубчета.
  • 5. Загрейте фурната на 220 градуса. Намажете с масло дъното и стените на керамична форма (диаметър 18-20 см). Постелете бутер тестото по дъното и стените, като притиснете добре. Изрежете излишното тесто, извън формата. Изсипете сместа с лука и аспержи върху тестото и я разпределете равномерно. Върху лука и аспержите разпръснете кубчетата шунка. Накрая изсипете сместа с яйца равномерно върху пълнежа. Поръсете с рикота и настърган пармезан. Поръсете с няколко нишки шафран и струйка зехтин. Печете 18-20 минути.
  • 6. Поръсете топлия киш с листенца босилек и зехтин.

Свързани рецепти

Виж всички